top of page

Questions and Answers

Public·29 members

Cum să distingi textul literar de cel nonliterar: criterii și exempleTextul literar si nonliterar asemanari si deosebiri - Ce trebuie sa stii
Cand citesti un text, fie el o carte, un articol, o reclama sau o reteta, te-ai intrebat vreodata ce fel de text este? Cum il poti clasifica dupa anumite criterii? Ce il diferentiaza de alte texte? In acest articol, iti vom prezenta doua mari categorii de texte: textul literar si textul nonliterar. Vom vedea ce sunt, ce trasaturi au, ce exemple poti gasi si ce asemanari si deosebiri exista intre ele.
textul literar si nonliterar asemanari si deosebiriCe este textul literar?
Textul literar este o creatie artistica in care autorul isi exprima propriile idei, ganduri si sentimente, folosind un limbaj expresiv. Textul literar este rezultatul imaginatiei autorului, care creeaza un univers fictiv, inspirat sau nu din realitate. Textul literar are ca scop sa trezeasca emotii si sentimente cititorului, sa il impresioneze si sa il faca sa reflecteze asupra unor teme universale.


Ce este textul nonliterar?
Textul nonliterar este un text care are ca scop sa informeze cititorul despre anumite aspecte din realitate, folosind un limbaj clar si obiectiv. Textul nonliterar se bazeaza pe fapte verificabile si argumente logice, nu pe opinii sau impresii personale. Textul nonliterar are ca scop sa transmita informatii utile si relevante cititorului, sa il convinga sau sa il distreze.


Care sunt trasaturile textului literar?
Textul literar se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:


 • Are expresivitate si muzicalitate: foloseste figuri de stil si imagini artistice pentru a crea efecte sonore si vizuale. • Foloseste cuvintele cu sens figurat: atribuie cuvintelor sensuri noi, diferite de cele obisnuite, pentru a sugera mai multe semnificatii. • Este subiectiv: reflecta viziunea personala a autorului asupra lumii si a vietii. • Este original: prezinta idei noi, inedite, care nu au fost exprimate inainte. • Apartine unui gen literar: se incadreaza intr-o categorie de texte care au anumite caracteristici comune, cum ar fi poezia, proza sau drama.Care sunt trasaturile textului nonliterar?
Textul nonliterar se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:


 • Este informativ si persuasiv: ofera date concrete si argumente solide pentru a informa sau a influenta cititorul. • Foloseste cuvintele cu sens propriu: respecta sensul obisnuit al cuvintelor, fara a le atribui alte semnificatii. • Este obiectiv: prezinta faptele asa cum sunt, fara a le interpreta sau a le modifica dupa preferinte personale. • Este actual: se refera la aspecte din prezent sau din trecutul apropiat, care intereseaza publicul larg. • Apartine unui domeniu specific: se incadreaza intr-un domeniu de cunoastere sau de activitate care are un limbaj specializat, cum ar fi stiinta, politica, economia sau divertismentul.Care sunt exemple de texte literare si nonliterare?
Pentru a intelege mai bine ce inseamna text literar si text nonliterar, iata cateva exemple concrete:


 • Text literar: un fragment din romanul Morometii de Marin Preda. "Într-o zi însă se întâmplă ceva neobişnuit. În timp ce îşi făcea lecţiile la masă în odaia mare şi pustie şi în timp ce afară ploua cu găleata şi vântul bătea în geamuri şi în uşi şi prin toate crăpăturile casei vechi şi părăsite de atâta vreme de toţi ai casei mai puţin de el şi de mama lui şi de sora lui Florica - în timp ce el citea cu voce tare din cartea lui de istorie veche despre războaiele dintre daci şi romani şi despre vitejia lui Decebal şi despre moartea lui Traian - el simţi că cineva îl bate uşor pe umăr." • Text nonliterar: un fragment dintr-un articol despre coronavirus. "Coronavirusurile sunt o familie largă de virusuri care pot provoca boli la oameni și animale. Unele coronavirusuri cunoscute anterior provoacă infecții respiratorii la oameni care pot varia de la răceli comune până la boli mai grave precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă boala numită COVID-19."Care sunt asemanari si deosebiri intre textul literar si cel nonliterar?
Dupa ce am vazut ce sunt textele literare si cele nonliterare si ce trasaturi au fiecare, putem face o comparatie intre ele. Iata cateva asemanari si deosebiri intre textele literare si cele nonliterare:


AsemanariDeosebiri


Au acelasi suport material: scris sau oral.Au scopuri diferite: artistic versus informativ/persuasiv.


Sunt alcatuite din cuvinte organizate in propozitii si paragrafe.Au limbaje diferite: expresiv versus clar/obiectiv.


Sunt adresate unui public larg sau restrans.Au surse diferite: imaginatie versus realitate.


Sunt supuse unor norme gramaticale si ortografice.Au structuri diferite: genuri versus domenii.


Sunt influentate de contextul istoric si cultural.Au efecte diferite: emotie versus informare/convingere.


Concluzie
Textele literare si cele nonliterare sunt doua mari categorii de texte care se disting prin anumite trasaturi specifice. Textele literare sunt creatii artistice care exprima idei prin intermediul unui limbaj expresiv. Textele nonliterare sunt texte care informeaza despre aspecte din realitate prin intermediul unui limbaj clar si obiectiv. Textele literare si cele nonliterare au atat asemanari cat si deosebiri intre ele. Pentru a recunoaste tipul unui text, trebuie sa tinem cont de scopul, limbajul, sursa, structura si efectul acestuia.


Cum sa recunosti textul literar si textul nonliterar?
Pentru a recunoaste textul literar si textul nonliterar, trebuie sa tii cont de cateva criterii care te pot ajuta sa le diferentiezi. Aceste criterii sunt:


 • Scopul: textul literar are ca scop sa creeze o opera de arta, sa exprime o viziune artistica, sa trezeasca emotii si sentimente. Textul nonliterar are ca scop sa informeze, sa convinga, sa distreze sau sa instruiasca cititorul. • Limbajul: textul literar foloseste un limbaj expresiv, figurat, muzical, bogat in figuri de stil si imagini artistice. Textul nonliterar foloseste un limbaj clar, propriu, obiectiv, specific unui domeniu. • Sursa: textul literar se bazeaza pe imaginatia autorului, care creeaza un univers fictiv, inspirat sau nu din realitate. Textul nonliterar se bazeaza pe realitate, pe fapte verificabile si argumente logice. • Structura: textul literar apartine unui gen literar, care are anumite caracteristici comune, cum ar fi poezia, proza sau drama. Textul nonliterar apartine unui domeniu specific, care are un limbaj specializat, cum ar fi stiinta, politica, economia sau divertismentul. • Efectul: textul literar are ca efect trezirea de emotii si sentimente cititorului, impresionarea si reflectarea asupra unor teme universale. Textul nonliterar are ca efect transmiterea de informatii utile si relevante cititorului, convingerea sau distrarea acestuia.Pentru a recunoaste textul literar si textul nonliterar, trebuie sa analizezi textul dupa aceste criterii si sa vezi care se potrivesc mai bine cu el. De exemplu, daca citesti un text care are ca scop sa te informeze despre o problema sociala, foloseste un limbaj clar si obiectiv, se bazeaza pe fapte reale si argumente solide, apartine domeniului jurnalismului si are ca efect convingerea ta despre o anumita pozitie, atunci poti spune ca este un text nonliterar. Daca citesti un text care are ca scop sa creeze o opera de arta, foloseste un limbaj expresiv si figurat, se bazeaza pe imaginatia autorului care creeaza un univers fictiv, apartine genului epic si are ca efect trezirea de emotii si sentimente in tine, atunci poti spune ca este un text literar.


De ce este important sa recunosti textul literar si textul nonliterar?
Recunoasterea textului literar si textului nonliterar este importanta pentru ca iti permite sa intelegi mai bine mesajul pe care il transmite autorul si intentia lui. De asemenea, iti permite sa apreciezi mai mult valoarea artistica a textului literar si utilitatea informativa a textului nonliterar. In plus, iti dezvolta abilitatile de lectura critica si analitica, care te pot ajuta in viata personala si profesionala.


Concluzie
Textele literare si cele nonliterare sunt doua mari categorii de texte care se disting prin anumite trasaturi specifice. Textele literare sunt creatii artistice care exprima idei prin intermediul unui limbaj expresiv. Textele nonliterare sunt texte care informeaza despre aspecte din realitate prin intermediul unui limbaj clar si obiectiv. Textele literare si cele nonliterare au atat asemanari cat si deosebiri intre ele. Pentru a recunoaste tipul unui text, trebuie sa tinem cont de scopul, limbajul, sursa, structura si efectul acestuia.


Cum sa scrii textul literar si textul nonliterar?
Daca vrei sa scrii textul literar sau textul nonliterar, trebuie sa tii cont de cateva reguli si sfaturi care te pot ajuta sa redactezi un text de calitate. Iata cateva dintre ele:


 • Pentru textul literar: • Alege un gen literar care ti se potriveste si respecta-i caracteristicile. • Creeaza un univers fictiv, inspirat sau nu din realitate, care sa fie interesant si original. • Exprima-ti ideile, gandurile si sentimentele prin intermediul unui limbaj expresiv, figurat, muzical. • Foloseste figuri de stil si imagini artistice pentru a crea efecte sonore si vizuale. • Atrage atentia cititorului prin titlu, inceput, final si puncte culminante. • Revizuieste-ti textul si corecteaza eventualele greseli gramaticale sau ortografice. • Pentru textul nonliterar: • Alege un domeniu specific care ti se potriveste si foloseste un limbaj specializat pe el. • Informeaza-te bine despre tema pe care vrei sa o tratezi si foloseste surse credibile si actuale. • Prezinta faptele asa cum sunt, fara a le interpreta sau a le modifica dupa preferinte personale. • Foloseste argumente solide si logice pentru a informa sau a convinge cititorul. • Organizeaza-ti textul in paragrafe clare si coerente, cu titluri si subtitluri sugestive. • Revizuieste-ti textul si corecteaza eventualele greseli gramaticale sau ortografice.Concluzie
Textele literare si cele nonliterare sunt doua mari categorii de texte care se disting prin anumite trasaturi specifice. Textele literare sunt creatii artistice care exprima idei prin intermediul unui limbaj expresiv. Textele nonliterare sunt texte care informeaza despre aspecte din realitate prin intermediul unui limbaj clar si obiectiv. Textele literare si cele nonliterare au atat asemanari cat si deosebiri intre ele. Pentru a recunoaste tipul unui text, trebuie sa tinem cont de scopul, limbajul, sursa, structura si efectul acestuia. Pentru a scrie textul literar sau textul nonliterar, trebuie sa tinem cont de cateva reguli si sfaturi care ne pot ajuta sa redactam un text de calitate.


Concluzie
Textul literar si textul nonliterar sunt doua tipuri de texte care se deosebesc prin scop, limbaj, sursa, structura si efect. Textul literar este o creatie artistica care exprima idei prin intermediul unui limbaj expresiv. Textul nonliterar este un text care informeaza despre aspecte din realitate prin intermediul unui limbaj clar si obiectiv. Pentru a recunoaste si a scrie textul literar si textul nonliterar, trebuie sa tinem cont de anumite criterii, trasaturi, reguli si sfaturi. Speram ca acest articol ti-a fost util si te-a ajutat sa intelegi mai bine ce inseamna textul literar si textul nonliterar. ca3e7ad8fd


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page